PROJEKTI UDRUGE HVIDR-A BJELOVARu 2017. godini

1.Socijalna i pravna zaštita HRVI i hrvatskih branitelja-osnovni cilj naše Udruge je socijalna i pravna zaštita hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata. Cilj ovih projektnih aktivnosti je  informirati, savjetovati,uputiti korisnike na moguće i najučinkovitije načine rješavanja pojedinih prava te im pružati konkretnu stručnu/pravnu i tehničku pomoć tijekom trajanja postupka, sve do ostvarivanja propisanih prava (za koja ispunjavaju uvjete)u punom opsegu i na odgovarajući način. Radi ostvarivanja ovog cilja provoditi ćemo slijedeće aktivnosti koje  obuhvaćaju:

1.Podizanje razine informiranosti korisnika programa (članova Udruge, branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata) o pravima koja im pripadaju temeljem utvrđenih statusa (hrvatskog branitelja, hrvatskog branitelja-dragovoljca, HRVI Domovinskog rata, članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, članova obitelji HRVI-a) u postupcima u kojima mogu ostvariti propisana prava, načinu pokretanja postupka pred mjerodavnim tijelima, te potrebnim dokazima

2.Savjetovanje,upućivanje korisnika na postupke u kojima mogu ostvariti svoja prava mjerodavnom tijelu, načinu pokretanja postupka, potrebnim dokazima i dr. i pružanje konkretne stručne/pravne pomoći i tehničke podrške tijekom trajanja postupka

Nažalost, svake godine umre nam  3-5 članova pa njihovim obiteljima nastojimo ublažiti troškove oko pogreba njihovih najmilijih, tako da im isplaćujemo jednokratne novčane pomoći. Isto tako nastojimo pomoći najugroženijim obiteljima i nekolicini članova smještenih u Domovima za psihički bolesne osobe obilazeći ih i darivajući ih sa prigodnim poklonima prigodom uskršnjih i božićnih blagdana.

  1. Rad s grupama:
  • na razini Udruge –sa tijelima upravljanja
  • Izvan strukture članstva – Udruge koje imaju zajedničke interese.

      Udruga prijavitelj programa, kao vodeća udruga stradalnika iz Domovinskog rata na području našeg Grada, obzirom na svoj ugled i položaj u društvenoj zajednici, broj članova, ljudske i materijalne resurse, aktivno surađuje sa svim ostalim braniteljskim i stradalničkim udrugama, posebice udrugama stradalnika(roditelja,djece i udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata),Koordinacijom udruga iz Domovinskog rata Grada Bjelovara, UHDDR Bjelovar,Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, USJP,UHDVDR-a, Udrugama u ustroju HVIDR-a sa sjedištem u Koprivnici, Pakracu, Novskoj, Petrinji…Ova suradnja, uz zajedničke sjednice, okrugle stolove,tribine, koje se sazivaju prema potrebi (obzirom na značaj,količinu i mogućnosti zajedničkog iznalaženja rješenja odnosno ulaganja inicijativa) rješavanja zajedničkih pitanja udruga odnosno članova udruga uključuje i kontinuirano druženje i razmjenu iskustava i stavova, te zajedničke organizacijske aktivnosti, povremene prijateljske susrete na široj razini s ciljem održavanja i njegovanja prijateljskih odnosa, solidarnosti, dobre suradnje i zajedničkog nastupanja kod rješavanja pitanja bitnih za udruge i posebice njihove članove.

Izvršavanje aktivnosti u okviru ovog projekta podrazumijeva (posebice aktivnosti navedene pod točkom 1.)i uključuje stalnu suradnju s timom psihosocijalne pomoći, Uredom državne uprave-Pododsjekom za branitelje, HZMO, HZZO, HZZ, Ministarstvom branitelja, gradom i općinama , zavodima i dr. institucijama koje se na neposredan ili posredan način bave primjenom ZOPHBDR-a i podzakonskih propisa donesenih na temelju ovog Zakona i dr. akata/odluka, posebice na razini lokalne samouprave (subvencioniranje troškova života i stanovanja, troškova prehrane učenika u osnovnim školama).

Svake godine umre nam  3-5 članova pa njihovim obiteljima nastojimo ublažiti troškove oko pogreba njihovih najmilijih, tako da im isplaćujemo jednokratne novčane pomoći. Isto tako nastojimo pomoći najugroženijim obiteljima i nekolicini članova smještenih u Domovima za psihički bolesne osobe obilazeći ih i darivajući ih sa prigodnim poklonima prigodom uskršnjih i božićnih blagdana

2.Projekt Športsko- rekreativnih  aktivnosti i športskih natjecanja

 U udruzi posebnu pozornost obraćamo na promicanje tjelesne kulture jer je to osim fizičke, dobra i psihička rehabilitacija za naše članove. Športska rekreacija naših članova provodi se tijekom cijele godine te je veliki broj naših članova uključen u razne športske sekcije i vidove rekreacije, počevši od korištenja teretane,malog nogometa, kuglanja te u ljetnim mjesecima korištenja gradskog bazena. Ove godine sudjelovati ćemo na 23. Športskom natjecanju invalida Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije na kojem  će  nastupiti oko 150 HRVI, natjecatelja s područja naše županije. ŠNIDOR je športsko natjecanje HRVI koji se tradicionalno održava već dvadeset i tri godine, a svake godine u drugom gradu na području naše županije. ŠNIDOR će se održati u rujnu 2017.u jednom od gradova naše županije. Natjecatelji će se natjecati u 10 športskih disciplina a najbolji natjecatelji činiti će ekipu županije koja će se natjecati na ŠNIDOR-u na državnoj razini. Povodom Dana pobjede i Dana Domovinske zahvalnosti  organiziramo biciklistički maraton  koji se vozi već trinaestu godinu, a koji će se provesti u sklopu projektnih aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata pod nazivom „Zajedno ,putevima istine“. Predviđeno trajanje biciklističkog maratona je 4 dana, krajnji cilj je Gospić,  a voziti će se na relaciji Bjelovar-Čazma-Popovača-Sisak-Petrinja-Slunj-Korenica-Gospić-Donje Pazarište-Brinje-Josipdol-Karlovac-Ivanić Grad-Farkaševac-Bjelovar. Biciklistički maraton održati će se u razdoblju od 04.08. do 07.08.2017.godine, predviđamo sudjelovanje 10 biciklista-HRVI-a i hrvatskih branitelja koji će prijeći između 670-700km. Naši članovi sudjelovat će na raznim športskim susretima i športskim natjecanjima na nivou gradova, županija, ali i na međunarodnoj razini u disciplinama kugle, koplja, zračnog pištolja.

3.Projekt promicanja vrijednosti Domovinskog rata pod nazivom -„Zajedno putevima istine“- glavni cilj  je promicanje istine o  Domovinskom ratu i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata. Temeljem odluke Skupštine Udruge o provođenju plana i programa rada Udruge za 2017.godinu, Predsjedništvo Udruge donijelo je odluku o provođenju projekta „Zajedno, putevima istine“ u suradnji sa partnerskom udrugom, Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije.

Datum i mjesto održavanja:04.08.-07.08.2017.,Bjelovar-Gospić-Bjelovar.

 - glavni cilj  je promicanje istine o  Domovinskom ratu i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata.

Projekt se sastoji  iz dva dijela: prvi dio aktivnosti  obuhvaća biciklistički maraton koji će se voziti na relaciji Bjelovar-Čazma-Sisak-Petrinja-Glina-Slunj-Korenica-Bunić-Široka Kula-Ljubovo-Gospić-Donje Pazarište-Žuta Lokva-Brinje-Josipdol-Karlovac-Topolje-Ivanić Grad-Farkaševac-Bjelovar.

  Prije polaska na biciklistički maraton 04.08.2017. sudionici biciklističkog maratona zajedno će sa predstavnicima lokalne vlasti i udruga proizašlih iz Domovinskog rata ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u središnjem gradskom parku odati počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća te i na taj način obilježiti Dan pobjede i Dan Domovinske zahvalnosti.

Drugi dio obuhvaća odlazak naših članova sa obiteljima i članova Udruge partnera, 05.08.2017. na prijevoj Ljubovo kod  Gospića gdje će se susresti sa biciklistima. Na Ljubovu će se  susresti i sa predstavnicima braniteljskih udruga Ličko-senjske županije: 118.brigade ZNG-a, 9.GBR, HVIDR-e i lokalne vlasti gospićkog područja,  gdje će svi zajedno odati počast, položiti vijenac i zapaliti svijeće ispred novog zajedničkog Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima „Pobjednik“, gdje će biti održana komemoracija u čast 74 poginula hrvatska branitelja, ali i svih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Na prijevoju Ljubovo postavljeno je više spomen obilježja za poginule hrvatske branitelje, a  novim spomenikom „Pobjednik“ sve dosadašnje spomen-ploče će na primjeren način biti ugrađene u prilazne staze da se ne zaborave imena časnih hrvatskih branitelja koji su poginuli na Ljubovu  . Nakon odavanja počasti planira se održati sat povijesti o vojnim operacijama na tom području i na taj način približiti i upoznati naše obitelji sa borbenim operacijama na gospićkom području. Sat povijesti održati će predsjednik  Udruge 9.GBR,gosp.Milan Franić. Nakon sata povijesti predviđeno je druženje sa predstavnicima braniteljskih udruga gospićkog područja, odlazak u razgledanje Gospića te  posjet Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljanu.

Povratak u Bjelovar predviđen je u kasnim večernjim satima. Biciklisti se vraćaju u Bjelovar na  relaciji Gospić-Donje Pazarište-Žuta Lokva-Brinje-Josipdol-Karlovac-Topolje-Ivanić Grad-Farkaševac-Bjelovar.

  1. Obilježavanja blagdana i obljetnica vezanih uz Domovinski rat-odgovaraju na emocionalne, etičke i moralne potrebe članova koje zadovoljavaju odavanjem dužne pažnje i poštovanja žrtvi stradalih hrvatskih branitelja i civilnim žrtvama Domovinskog rata sudjelovanjem na komemoracijama i obilježavanju značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, njegovanjem sjećanja na poginule branitelje Domovinskog rata, obilaskom mjesta pogibije hrvatskih branitelja na prvim crtama bojišnice, promicanjem istine o Domovinskom ratu i očuvanja njegovih vrijednosti.

Realizacija ovih aktivnosti obuhvaća:

-sudjelovanje u obilježavanju obljetnica pogibije hrvatskih branitelja s područja grada Bjelovara odlaskom na mjesta pogibije na prvim crtama bojišnice  i odavanje dužne počasti paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, te odlaskom na groblja gdje su sahranjeni:

   Mjesta pogibije:             01.05-Bijele Stijene

                                             02.05.- Donji Čaglić

                                             04.08.-Velebit

                                             01.09-Daruvar

                                             27.10.-Kukunjevac

                                             31.10.-Velika Pisanica

                                             13.12-Čeralije

                                             20.12.-Lipik.

-sudjelovanje na komemoracijama i obilježavanju obljetnica grupnog stradavanja poginulih hrvatskih branitelja na mjestima pogibije na prvim crtama bojišnice polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća:

  Mjesta pogibije:                 18.08.-Slavonski Brod

                                                08.09.-Kusonje

                                                29.09.-Barutana-Bjelovar

                                                29.10.-Trokut-Novska

                                                13.11.-Bastajski Brđani

                                                04.12.-Komletinci

                                                20.12.-Lipik

                                                29.12.-Pakrački vinogradi-Pakrac.

 Za Dan Svih svetih članovi Udruge obilaze grobove umrlih članova odajući im dužnu počast paljenjem svijeća.

  1. Prijevoz težih invalida u lječilišta izvan županije.

Glavni cilj je briga i skrb o osobama s invaliditetom, našim članovima – HRVI. Ove aktivnosti  realiziraju se na  način da se korištenjem privatnog automobila u službene svrhe prevoze teži HRVI (od 60 – 100% tjelesnog oštećenja) u lječilišta izvan županije, kako bi se na taj način njihovim obiteljima olakšala skrb i briga za njihovo zdravlje. Prijevoz se obavlja do slijedećih lječilišta: Varaždinske toplice, Krapinske toplice, Stubičke toplice,Lipičke toplice, Bizovačke toplice te Lovran.

HVIDR-A BJELOVAR

MB:03971228

OIB:86629927364

IBAN:HR1724020061100002129

T.G. Masaryka 8, 43000 Bjelovar

TEL: 043/243 295

KONTAKTIRAJTE NAS

Telefon: 043/243 295
 fax: 043/243 295
 email: hvidra@hvidra-bjelovar.hr
   

KAKO DO NAS ?